Profielkeuze VMBO

Profielkeuze VMBO

In leerjaar één en twee heb je de lessen PPO gevolgd en is er door je coach aandacht besteed aan loopbaanleren. Tijdens de PPO-lessen heb je jezelf georiënteerd op de profielen die wij op school aanbieden.

Profielen

In klas 2 kies je voor een profiel. In elk profiel krijg je algemene vakken en een beroepsgericht vak aangeboden.

Op onze school kun je kiezen uit de volgende beroepsgerichte profielen:

  • Dienstverlening en Producten (D&P)
  • Zorg en Welzijn (Z&W)
  • Produceren, Installeren en Energie (PIE)
  • Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)


Keuzevakken

Elk profiel bestaat uit vier modules en vier keuzevakken. Op SG Eekeringe kies je drie van de vier keuzevakken zelf. Met één keuzevak start je in klas 2 na de meivakantie binnen het profiel die je in maart/april hebt gekozen.

Tijdens klas 3 en 4 kies je zelf drie beroepsgerichte keuzevakken. Natuurlijk word je daarbij geholpen. Samen met de vakdocent beroepsgericht en mentor/coach bespreek je welke keuzevakken je het best kunt kiezen.

Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij bij elk profiel een logisch aanbod van keuzevakken vastgesteld waaruit jij mag kiezen. Ook zitten er keuzevakken bij uit andere profielen, zodat je ook vakoverstijgend je kennis kunt verbreden en/of verdiepen. Aan het einde van leerjaar 3 krijg je deze mogelijkheid om voor een keuzevak uit een ander profiel te kiezen.

LO2 als extra vak

Als basis- en kaderleerling kun je LO2 als een extra vak (naast het profiel) kiezen op SG Eekeringe. Voor het afronden van dit vak krijg je een aantekening op de cijferlijst die uitgereikt wordt met het diploma eind klas 4. Dit kun je meenemen naar een vervolgopleiding in het mbo op het gebied van sport.

Op onze school kun je kiezen uit de volgende
beroepsgerichte profielen:

– Dienstverlening en Producten (D&P) – Zorg en Welzijn (Z&W) –
Produceren, Installeren en Energie (PIE) –
Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)

Zorg & Welzijn (Z&W)

Wil je later een beroep gaan uitoefenen in de wereld waarin je klaarstaat en zorgt voor een ander? Lijkt het je leuk om met kinderen of ouderen te werken, of wil jij je meer richten op uiterlijke verzorging? Dan is de richting Zorg & Welzijn iets voor jou. Een beetje geduld hebben, goed kunnen luisteren en beschikken over veel doorzettingsvermogen zijn eigenschappen die goed van pas komen. Heb je dat nog niet zo erg, dan leren we je dat!

Met je diploma zorg en welzijn kun je straks een opleiding gaan volgen in de zorgsector, in het welzijnswerk, in de uiterlijke verzorging, in de horeca en facilitaire dienstverlening, in het toerisme, in de sport of in laboratoriumtechniek (mbo niveau 4 (kbl) of niveau 2 of 3 (bbl)).

Kies je voor het profiel Z&W, dan moet je in elk geval examen doen in biologie en in één van de volgende vakken: wiskunde of maatschappijkunde.

Kijk mee hoe Zorg & Welzijn er bij ons op school uitziet!

Dienstverlening & producten (D&P)

Het profiel Dienstverlening & Producten is een breed oriënterend profiel. Deze richting volg je als je interesse hebt in technologie, als je dienstverlenend werk leuk vindt, of als je van alles wilt ontdekken. Bij D&P kun je verschillende richtingen op. Dit profiel geeft je namelijk de mogelijkheid je keuze langer uit te stellen en je breed te oriënteren op verschillende beroepen. Door het uitvoeren van allerlei praktijkopdrachten leer je jezelf kennen: je ontdekt wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je ook nog graag zou willen doen.

Dienstverlening en producten is niet aan één sector of werkveld gebonden. Terwijl je bezig bent, leer je allerlei algemene vaardigheden die in elk beroep nodig zijn. Vaardigheden waar je aan gaat werken zijn: opdrachten voor anderen uitvoeren, omgaan met mensen, luisteren, geduld hebben en beschikken over doorzettingsvermogen. Heb je deze vaardigheden nog niet zo erg, dan geeft dat niet. Je bent bij D&P aan het ontdekken wie je bent, waar je staat en welke vaardigheden goed bij jou passen. Daarnaast kun je leren jezelf te verbeteren!

Met je diploma D&P kun je in het MBO alle kanten op. Je kunt verder in de economische sector, de horeca- en facilitaire sector, de recreatieve en toeristische sector, de sportsector en alle kanten van de techniek. Als je het profiel D&P volgt, moet je examen doen in twee van de volgende vakkenwiskundenatuur- en scheikunde (nask 1), biologie of economie.

Kijk mee hoe Dienstverlening & Producten er bij ons op school uitziet!

Danea – Ik leer hier beter te worden in Wiskunde en rekenen. De docenten nemen de tijd om je iets te leren en alles op onze school is goed geregeld. Ik wil bij de politie werken, of een bakkerij beginnen.

Bouwen, wonen en interieur (BWI)

In het profiel Bouwen, Wonen & Interieur maak je kennis met alle onderdelen van het bouwproces: van ontwerp tot product, van fundering tot dak, van de binnenkant tot de buitenkant van een huis. Je leert bijvoorbeeld ook meubels worden ontworpen en gemaakt. Dus ben je creatief en handig? Overweeg dan om voor dit profiel te kiezen!

Bouwen, Wonen en Interieur is een veelzijdig profiel. De uitstroommogelijkheden vanuit het vmbo zijn zeer divers. Zo kun je denken aan de volgende richtingen: infra (wegen en landschappen), metselen, meubelmaken, bouwen van winkelinterieurs of mooie stands op een beurs, schilderen of afwerken, timmeren, houtbewerking met machines of in de creatieve hoek met interieuradvies, ontwerpen of sign (belettering).

Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Maar ook je toekomstige werkplek is veelzijdig. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan werken op kantoor waar je de planning maakt of een ontwerp, in een hal met computergestuurde machines, op de bouwplaats een gebouw neerzetten of een verbouwing bij mensen thuis. Maar ook een combinatie van deze werkplekken komt veel voor. Je kunt werken bij een groot of klein bedrijf of als zelfstandig ondernemer.

In de keuzevakken kun je je verder verdiepen in één onderdeel, bijvoorbeeld schoonmetselwerk. Maar je kunt ook kennismaken met meubelmaken (fijne houtbewerking) of interieurontwerp- en design.

Als je het profiel BWI kiest, moet je in elk geval ook examen doen in wiskunde en natuurkunde (nask 1).

Dronerace!

Als je kiest voor het profiel BWI of PIE, dan kun je na de meivakantie de laatste periode van leerjaar 2 werken aan Droning & Ontwerpen. Naast het leren van een aantal basisvaardigheden en het veilig werken met machines, maak je bij BWI en/of PIE een aantal obstakels die worden gebruikt voor de finale: een ware Dronerace. Ook leer je gedurende dit deel de toepassingen van een drone kennen en leer je ermee vliegen en fotograferen/filmen.

Met een uitdagende dronerace-wedstrijd sluiten we het leerjaar spetterend af!

Produceren, installeren en energie (PIE)

Heeft techniek je interesse? Wil je uitzoeken hoe een machine werkt? Wil je graag met je handen werken en sleutelen? In het profiel PIE komen installatietechniekelektrotechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van werktekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moeten ze ook zelf maken: twee- en driedimensionaal (2D en 3D). Zo leer je bijvoorbeeld 3D-tekenen met het CAD-programma Solid Works. Ook het omgaan met machines en gereedschappen staat bij dit profiel centraal.

Je leert o.a. over het elektriciteitsnetwerk, waterleiding- of badkamerinstallaties, domotica, 3D-printen, CNC, pneumatiek en het maken van (metalen) werkstukken. Na een breed basisprogramma kun je je verdiepen in verschillende richtingen op het gebied van installatietechniek, elektrotechniek en metaalbewerking, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een breder programma.

Als je bent geslaagd in het profiel PIE heb je zeer diverse uitstroommogelijkheden in het MBO. Voorbeelden van passende vervolgrichtingen zijn Monteur Elektrotechnische Installaties, Procesoperator, Installateur, (Service)monteur, Lasser of Allround constructiewerker. Ook kun je uitstromen binnen de ICT.

Kortom, een profiel waarbij je de handen uit de mouwen moeten steken! Als je het profiel PIE volgt moet je in elk geval ook examen doen in wiskunde en natuur- en scheikunde (nask 1).

Dronerace!

Als je kiest voor het profiel BWI of PIE, dan kun je na de meivakantie de laatste periode van leerjaar 2 werken aan Droning & Ontwerpen. Naast het leren van een aantal basisvaardigheden en het veilig werken met machines, maak je bij BWI en/of PIE een aantal obstakels die worden gebruikt voor de finale: een ware Dronerace. Ook leer je gedurende dit deel de toepassingen van een drone kennen en leer je ermee vliegen en fotograferen/filmen.

Met een uitdagende dronerace-wedstrijd sluiten we het leerjaar spetterend af!

Zoek