PROFIELEN KADER- en BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG

In klas 1 maken de leerlingen kennis met de profielen Zorg en Welzijn (Z&W), Dienstverlening en Producten (D&P), Bouwen Wonen en Interieur (BWI) en Produceren Installeren en Energie (PIE). De laatste twee gezamenlijk als het vak Techniek (BWI en PIE) aangeboden. Eind klas 1 maken de leerlingen een keuze en verdiepen zich in klas 2 verder in twee profielen. In klas 2 maken de leerlingen een definitieve keuze voor één van de vier profielen die ze gaan volgen in klas 3 en 4.

Profielen
Leerlingen kunnen op het vmbo kiezen uit tien verschillende profielen. In elk profiel oriënteren de leerlingen zich op mogelijke vervolgopleidingen en het werk dat ze uiteindelijk willen doen.

RSG Tromp Meesters en CSG Eekeringe bieden vier van de tien profielen aan, die hieronder kort worden beschreven.

Zorg en Welzijn (Z&W) 
Het profiel Z&W is voor leerlingen die graag met mensen om willen gaan. Met een diploma Z&W kunnen ze een opleiding gaan volgen in de zorgsector, het welzijnswerk, de uiterlijke verzorging, de horeca en facilitaire dienstverlening, het toerisme, de sport of de laboratoriumtechniek.

Bouwen, wonen en interieur (BWI) 
In het technische profiel BWI maken leerlingen kennis met alle facetten van het bouwproces: van ontwerp tot product. Ze leren basisvaardigheden aan en doen basiskennis op. Ze worden nog geen volleerd metselaar of timmerman: hiervoor moeten ze verder leren op het mbo.

Produceren, installeren en energie (PIE)
In het profiel PIE komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van tekeningen leren de leerlingen hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moeten ze ook zelf maken.

Dienstverlening en producten (D&P) 
Naast de ‘traditionele’ beroepsgerichte profielen heeft het vmbo ook een oriënterend profiel: D&P. Dit profiel biedt leerlingen de mogelijkheid hun keuze uit te stellen en zich breed te oriënteren op de wereld van arbeid en beroep. Door allerlei opdrachten uit te voeren, leren ze zichzelf kennen en leren ze keuzes maken. D&P is niet aan één sector of werkveld gebonden.

Keuzevakken
Naast het profielvak volgen leerlingen beroepsgerichte keuzevakken. Met deze vakken kunnen ze hun keuze verdiepen (meer van hetzelfde) of verbreden. Leerlingen die ontdekken dat ze toch een profielvak hebben gekozen dat niet bij hen past, kunnen zich door de beroepsgerichte keuzevakken oriënteren op andere richtingen. Leerlingen die zeker weten dat ze de juiste keuze hebben gemaakt, kunnen zich door de beroepsgerichte keuzevakken verder voorbereiden op het mbo. Daarmee kunnen ze mogelijk voordeel behalen op hun Mbo-opleiding.

De basisberoepsgerichte leerweg vmbo
Leerlingen volgen gemiddeld 12 uur per week een beroepsgericht programma en doen examen in 4 avo-vakken (algemeen vormend onderwijs). Een diploma basisberoepsgerichte leerweg geeft toegang tot een mbo-niveau 2 opleiding.

De kaderberoepsgerichte leerweg vmbo
Leerlingen volgen gemiddeld 12 uur per week een beroepsgericht programma en doen examen in 4 avo-vakken (algemeen vormend onderwijs. Een diploma kaderberoepsgerichte leerweg geeft toegang tot een mbo-opleiding niveau 3 en 4.

bg bottom eekeringe